preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisne stranice...
SMJEROVI

Tehničar za telekomunikacije

Opis posla

Telekomunikacijski tehničari obavljaju poslove vezane za proizvodnju, održavanje i upotrebu telekomunikacijskih vodova i opreme. Montiraju i održavaju električne komunikacijske sustave i kućnu pretplatničku tehniku. Postavljaju zračne i kablovske vodove i montiraju telekomunikacijsku opremu u mrežama. Montiraju i održavaju antenske uređaje, provjeravaju stanje pretplatničkih vodova te poslužuju razdjelnike centrala. Tehničari za telekomunikacije nadgledaju polaganje, montažu i ugrađivanje telekomunikacijskih kabela i mreža korisnika. Montiraju telefonske i telegrafske pretplatničke centrale te antene i antenske sustave. Vode, nadgledaju i pripremaju izgradnju jednostavnijih telekomunikacijskih instalacija i mreža te pripremaju podatke za planiranje razvoja, izgradnje i remonta objekata, mreža i instalacija. Osim navedenih poslova, tehničari za telekomunikacije sudjeluju u operativnoj i tehnološkoj pripremi proizvodnje telekomunikacijske i signalno-sigurnosne opreme. Tu prikupljaju podatke za daljnje planiranje proizvodnje, normiranje materijala, određivanje vremena proizvodnje te uporabe određenih pribora i uređaja.

Radni uvjeti

Oba se posla dijelom obavljaju na otvorenom, a dijelom u zatvorenim prostorima. Telekomunikacijski tehničar u zatvorenom obavlja poslove montaže i održavanja uređaja, dok postavljanje vodova i montiranje antenskih uređaja radi na otvorenom. Tehničar za telekomunikacije obavlja poslove projektiranja i pripreme u uredu, a postavljanja vodova i antenskih uređaja vani. Poslovi na otvorenom obavljaju se bez obzira na vremenske prilike. Poslovi zahtijevaju veliku pokretljivost, a radi se najčešće u stojećim i drugim položajima. Često se radi na terenu, što rezultira putovanjima, a katkada je moguć i rad noću, najčešće u obliku dežurstva.

Poželjne osobine

Zaposleni na ovim poslovima moraju imati razvijen tehnički smisao i dobru spretnost ruku i prstiju. Tjelesno moraju biti prilično izdržljivi, pogotovo za poslove postavljanja vodova i montaže antenskih sustava. Osobe koje su osjetljive na isparavanja pri lemljenju ne mogu obavljati neke od poslova tehničara za telekomunikacije.

  Tehnicar za telekomunikacije.pdf

SŠER

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo
 
Zvonimirova 12, 51000 Rijeka
051/678-910
sser@ri.t-com.hr
www.sser.hr
OIB- 58289508253


Anketa
Sviđa li ti se novi izgled internetskih stranica SŠER
TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2011.

Ukupno: 1704299
Ovaj mjesec: 1185
Ovaj tjedan: 426
Danas: 104

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vremenska prognoza


Materijali za učenje

Ucionica.net


Časopisi

 

 

 

 


Dnevni tisak

               

                        

 

 

preskoči na navigaciju