preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisne stranice...
SMJEROVI
Tehničar za računalstvo

Opis posla

Računalstvo je uže područje elektronike, grane elektro-tehnike koja se posebno bavi elektroničkim uređajem – računalom. Upotrebna vrijednost računala ovisi o njegovoj građi i programima kojima se koristi. Tehničari za računalstvo bave se računalom kao uređajem, dakle materijalnim, opipljivim, elektroničkim i mehaničkim dijelovima od kojih je građeno računalo i njegovi priključci. Tehničari za računalstvo sastavljaju, servisiraju i održavaju sklopovsku opremu ili hardver računala. U pripremi računala služe se programskom opremom primjerenom građi računala. Instaliraju gotove programe prema potrebama i željama korisnika ili programe za provjeru ispravnosti rada računala. Tehničari za računalstvo rade u radionicama specija-liziranim za sastavljanje i servisiranje računala, odjelima za nabavu komponenata za elektroničke uređaje te u proizvodnji nekih komponenata elektroničkih uređaja ili pomoćne opreme. Rade i u organizacijama u kojima su računala uključena u proces rada (proizvodne, financijske, zdravstvene, izdavačke organizacije i organizacije drugih djelatnosti) gdje je potrebno održavanje računala i računalskih mreža Računalo ili drugi elektronički uređaj sastavlja se po tehničkoj dokumentaciji koja sadrži konstrukcijska rješenja i postupke izvedbe. Tehničari za računalstvo nabavljaju komponente (matična ploča, procesor, memorija, grafička kartica, tvrdi disk, disketna jedinica) i provjeravaju njihovu ispravnost prije ugradnje. Pripremaju i odgovarajući pomoćni materijal, kao što su vodovi za priključke, prekidači, ispravljači te potreban alat – specijalne pincete, odvijače, lemilice, kliješta i slično. Ispravnost sastavljanja provjeravaju prilikom rada vizualno i mehanički. Nakon spajanja ulazno-izlaznih jedinica (tipkovnice, monitora, pisača) uključuju računalo i provjeravaju ispravnost radom na računalu, koristeći se programima prilagođenim za tu svrhu. Pri održavanju i servisiranju računala tehničari za računal-stvo mora prvo uočiti, a potom otkloniti, neispravnosti. Pri tomu se služe programskim tehnikama testiranja neispravnosti, mjernim instrumentima i primjerenim alatom. Problemi koje rješavaju mogu biti u izvoru napajanja strujom, nezaštićenosti komponenata u promjenama napona, olabavljenosti kontakata vodova, odnosno kvaliteti električnih i mehaničkih spajanja, ili zatajivanja neke od komponenata. Dograđivanje dodatne opreme, instaliranje programa i proširivanje mogućnosti rada računala, npr. proširivanje memorije, dodavanje tvrdih diskova, zvučne kartice, spajanje modema, također ulazi u posao tehničara za računalstvo. Tamo gdje se računalo ili računalske mreže koriste u upravljanju procesom rada, tehničari za računalstvo poslužuju i održavaju računala. Oni nastoje održati kontinuiranost rada i smanjiti izazvane materijalne štete.

Radni uvjeti

Tehničari za računalstvo rade u zatvorenom prostoru normalne temperature i vlažnosti. Veći dio poslova obavljaju sjedeći, osim poslova servisiranja, pri kojima je potrebna pokretljivost i rad u stojećem položaju. Poslovi zahtijevaju znatnije naprezanje vida, jer se radi s vrlo sitnim detaljima, pa se eventualni problemi s vidom mogu pogoršati. Tehničari za računalstvo samostalni su u svom poslu i odgovorni za svoj rad. Propusti u radu mogu uzrokovati materijalnu štetu. Radno je vrijeme propisano.

Poželjne osobine

Poslovi tehničara za računalstvo zahtijevaju dobar vid na blizinu, sposobnost prostornog predočivanja i spretnost prstiju pri rukovanju sitnim komponentama. Pri otkrivanju uzroka nekog kvara na uređaju poželjna je i sposobnost zaključivanja. Urednost i savjesnost u radu pridonose radnom uspjehu.

  Tehnicar za racunalstvo.pdf

SŠER

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo
 
Zvonimirova 12, 51000 Rijeka
051/678-910
sser@ri.t-com.hr
www.sser.hr
OIB- 58289508253


Anketa
Sviđa li ti se novi izgled internetskih stranica SŠER
TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2011.

Ukupno: 1704308
Ovaj mjesec: 1194
Ovaj tjedan: 435
Danas: 113

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vremenska prognoza


Materijali za učenje

Ucionica.net


Časopisi

 

 

 

 


Dnevni tisak

               

                        

 

 

preskoči na navigaciju