preskoči na sadržaj

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo

Povijest knjižnice

            

        

 

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo svoje korijene vuče još iz davne 1900. godine kada je 01. rujna u zgradi u kojoj danas djeluje ova, možda najpoznatija strukovna škola na riječkom području, započela s radom "Mađarska državna mješovita osnovna škola". Poslije završetka prvog svjetskog rata 1918. godine škola prelazi u ruke Talijana i dobiva novo ime " Scuola tecnica industriale-Fiume" te ovdje započinje svoj rad na stručnom obrazovanju mladih na području elektrotehnike i mehanike. Kroz godine su se mijenjala imena, vodstva i struktura škole, ali njen rad je nastavljen u smjeru osnaživanja srednjoškolskog strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike, a kasnije i računalstva.

Točnih podataka o početku rada knjižnice u školi nema, ali da je izvjesna zbirka u školi postojala od samih početaka dokazuju stare knjige po čijim pečatima možemo pratiti promjene u životu škole i zajednice. Najstarija inventarna knjiga nažalost nema nikakvih datuma pa ne znamo kada je otvorena. U njoj je prva uvedena knjiga “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, izdanje “Svjetlosti” Sarajevo iz 1946. godine.

Knjižnica je mijenjala svoju lokaciju u školskoj zgradi, ali i veličinu i to kroz nekoliko rekonstrukcija i proširenja, što svakako pokazuje i rast njenog značaja za rad škole. 60-tih godina knjižnica je preseljena iz prizemlja zgrade na 1. kat, u tada vrlo malen prostor koji se kroz tri proširenja dovodi do današnjih dimenzija vrlo prostrane knjižnice od otprilike 66 metara kvadratnih. 1992.godine od Centra usmjerenog obrazovanja elektrotehničkih kadrova odvaja se Elektroindustrijska i obrtnička škola - Rijeka, a Elektrotehnička škola - Rijeka postaje pravni nasljednik bivšega Centra. Škole ostaju smještene u istoj zgradi te dijele zajednički prostor knjižnice. Knjižnica se trudila pratiti trendove u obrazovanju i radu škole te je njena oprema kontinuirano rasla i prilagođavala se novim generacijama učenika i korisnika. Televizore i radio prijemnike zamijenila su moderna računala, brza optička internetska mreža te svi oni sadržaji koji su mogli biti podrškom suvremenom nastavnom procesu. 2004. godine u knjižnici se uspostavlja knjižnični program METELwin te se koristi sve do rujna 2019. godine kada se počinje koristiti integrirani knjižnični program ZaKi. Na taj način se knjižnica uključila u jedinstveni knjižnični sustav narodnih i školskih knjižnica na području Primorsko-goranske županije. 

Novi izazovi u školstvu i obrazovanju koje je nametnula pandemija 2020. godine, nisu zaobišli ni rad školske knjižnice. Ona je tada obogaćena i svojom virtualnom formom unutar platforme Microsoft Teams koja je na nivou škole korištena za održavanje nastave na daljinu. Tada su uspostavljeni kanali virtualne knjižnice u svakom pojedinom nastavnom odjelu te su učenicima na tom mjestu bile dostupne sve informacije do kojih bi inače dolazili u prostorima svoje školske knjižnice. U suradnji s nastavnicima hrvatskog jezika učenicima su bili pripremljeni potrebni lektirni naslovi u obliku PDF dokumenata ili audio knjiga. Također, održavani su i online sati obrade lektirnih djela u kanalima virtualne knjižnice, gdje su korišteni brojni web alati, kvizovi i aplikacije kako bi se učenicima približila lektira koja je u dobu online nastave bila poseban izazov. Sav taj online rad zahtjevao je brojne neformalne edukacije, učenja, upoznavanja s alatima i mogućnostima koje nude. Zadovoljstvo učenika nakon nekih virtualno obrađenih lektira unutar kanala virtualne knjižnice bilo je poticaj za daljnji rad i usavršavanje u tom smjeru. Iako je, meni osobno, virtualno okruženje za rad značajno manje drago nego ono u mojoj knjižnici, trudila sam se maksimalno prilagoditi novim okolnostima te svojim učenicima priuštiti zadovoljstvo boravka u knjižnici na koje su navikli.


SŠER

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo
 
Zvonimirova 12, 51000 Rijeka
051/678-910

www.sser.hr
 

e-pošta:

sser@sser.com.hr 

ured@ss-elektrotehnicka-ri.skole.hr
 

OIB- 58289508253

ERSTE BANK - IBAN HR2324020061101057381

Materijali za učenje

Klikom na fotografiju otvara se katalog naše školske knjižnice. Pretražite je li lektira dostupna, pronađite naslove za seminarske radove i sl.

Zatrebate li pomoć, pitajte knjižničarku!

Ucionica.net

Anketa
Sviđa li ti se novi izgled internetskih stranica SŠERTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 4. 2020.

Ovaj mjesec: 2128
Ovaj tjedan: 645
Danas: 13
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Časopisi

 

 

 

 

Dnevni tisak

               

                        

 

 

CMS za škole logo
Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo / Zvonimirova 12, HR-51000 Rijeka / web2.ss-elektrotehnicka-ri.skole.hr / ured@ss-elektrotehnicka-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju