preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisne stranice...
SMJEROVI

Tehničar za elektrotehniku

Opis posla

Tehničari za elektroniku sudjeluju u poslovima projektiranja, proizvodnje i kontrole različitih elektroničkih proizvoda. Njihova naobrazba omogućuje područja elektronike, alektroničkih uređaja, industrijske elektronike te automatike. Elektroničari mogu raditi u konstrukcijskom uredu, u pripremi i organizaciji proizvodnje te u kontroli proizvoda ili ispitnoj stanici elektroindustrije, elektroprivrede, tele-komunikacijskih poduzeća i sl. U konstrukcijskom uredu sudjeluju u konstruiranju elektroničkog proizvoda određenog proizvodnog programa organizacije u kojoj radi. Uz inženjere rješavaju raznovrsne tehničke probleme električnih dijelova proizvoda, izrađujući sheme, tehničke crteže i raznovrsne tehničke proračune. Pri tomu se koriste računalima, elektrotehničkim priručnicima i drugim pomoćnim tehničkim priborom. Elektroničari sudjeluju i u pokusnim izvedbama pojedinih konstrukcijskih rješenja elektroničkih dijelova stroja, na temelju kojih usavršavaju proizvod. Konstrukcijski dorađena rješenja prosljeđuju u pripremu proizvodnje. U organiziranju proizvodnje, sudjeluju u pripremi i kontroli rada. Izrađuju tehničku dokumentaciju kojom se određuje proizvodni proces, način rada, slijed postupaka, materijali, alati i strojevi te normativi i rokovi izradbe. Ovu dokumentaciju prosljeđuju neposrednim izvršiteljima te nadziru izvršenje, odnosno pridržavanje propisanog. Nakon završenog procesa proizvodnje kontroliraju kvalitetu i ispravnost gotovog proizvoda. U ispitnoj stanici ispituju karakteristike električnih dijelova strojeva i uređaja raznovrsnim električnim mjerenjima. U pripremi za mjerenje utvrđuju prikladne metode mjerenja, odabiru mjerne instrumente, osiguravaju priručni pribor (sklopke, otpornike, preklopnike) i provjeravaju potrebne priključke. Pri mjerenju pažljivo rukuju instrumentima, očitavaju podatke, a potom ih obrađuju. Rezultate mjerenja upotrebljavaju ili kao podatak za označavanje proizvoda ili kao podlogu za izradbu uputa za pravilno i sigurno rukovanje. Elektroničari mogu raditi i u komercijalnim poslovima obradbe tržišta i veleprodaji električnih proizvoda, elek-troopreme i elektromaterijala.

Radni uvjeti

Tehničari za elektroniku rade u zatvorenom prostoru normalne temperature i vlažnosti. Dok rade uglavnom sjede, a tek katkada stoje. Opasnost od ozljeđivanja mala je, osim u radu u ispitnoj stanici, gdje je u slučaju nepažnje moguć strujni udar. Radno je vrijeme propisano i odvija se u jutarnjoj smjeni.

Poželjne osobine

Poslovi elektroničara zahtijevaju dobar vid. Sposobnost prostornog predočivanja, sposobnost tehničkog i analitičkog rješavanja problema te sposobnost snalaženja u novim situacijama nužne su za uspješnost u radu. Poželjne su osobine preciznost, savjesnost i odgovornost na radu te poslovna komunikativnost.

  Tehnicar za elektroniku.pdf

SŠER

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo

Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo
 
Zvonimirova 12, 51000 Rijeka
051/678-910
sser@ri.t-com.hr
www.sser.hr
OIB- 58289508253


Anketa
Sviđa li ti se novi izgled internetskih stranica SŠER
TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2011.

Ukupno: 1704309
Ovaj mjesec: 1195
Ovaj tjedan: 436
Danas: 114

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Vremenska prognoza


Materijali za učenje

Ucionica.net


Časopisi

 

 

 

 


Dnevni tisak

               

                        

 

 

preskoči na navigaciju